Nieuwe subsidie ronde Tel mee met Taal voor werkgevers
Subsidie voor werkgevers
Via Tel mee met Taal is er jaarlijks subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ook in 2021 kun je als werkgever weer subsidie aanvragen om te investeren in de basisvaardigheden van je werknemers. Je kunt subsidie aanvragen voor werknemers in Nederland en Caribisch Nederland. In 2021 is 6 miljoen euro éxtra beschikbaar, waarmee het totaalbedrag 8,8 miljoen euro is.
De eerste aanvraagronde voor 2021 is gesloten, maar speciaal voor werkgevers komt er een extra ronde. Hiervoor is nog ongeveer 3,5 miljoen euro beschikbaar. Aanvragen kan van 1 tot en met 30 juni 2021.
Heb je in 2021 al subsidie van Tel mee met Taal (toegezegd) gekregen? Dan kun je deze ronde niet opnieuw een aanvraag indienen. Volgend jaar (2022) kun je wel weer subsidie aanvragen.
Subsidie beschikbaar voor:
Als werkgever kun je subsidie aanvragen voor scholing. Dit moet leiden tot een betere taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of betere digitale vaardigheden van jouw werknemers. Dit geldt ook voor zzp’ers die voor je bedrijf werken. Of andere werknemers waarmee je een minder duurzame arbeidsrelatie bent aangegaan. Denk aan tijdelijke arbeidsplaatsen, proefplaatsen, beschut werk, et cetera.
Het maakt niet uit of de werknemer Nederlands als moedertaal heeft of dat het gaat om een (arbeids-)migrant. Je kunt de subsidie bovendien gebruiken voor een of meerdere opleidingstrajecten. Belangrijk: je mag de subsidie alleen inzetten voor werknemers met een taalniveau lager dan 2F.
In de oude regeling moest je het volle subsidiebedrag besteden aan het opleidingstraject. In de nieuwe regeling mag je maximaal 15% van het subsidiebedrag inzetten voor voorzorg en nazorg. Denk aan het werven van werknemers en het bepalen welk opleidingstraject voor hen het meest passend is. En na afloop het begeleiden van werknemers bij het volgen van een vervolgscholing, het verspreiden van de opbrengsten binnen het bedrijf of het toepassen daarvan in het HRM-beleid. De keuze uit evaluatiemogelijkheden zijn ook verruimd. Als subsidieontvanger kun je kiezen uit een zelfevaluatie, impactmeting of het bijhouden van leeruitkomsten of testresultaten.
Je kunt subsidie aanvragen ter verbetering van de officieel erkende taal of talen in het desbetreffende land. Voor werkgevers gevestigd in (Europees) Nederland is dit Nederlands, voor de werkgevers in Caribisch Nederland is dit Nederlands en Papiaments (Bonaire) en Nederlands en Engels (Sint-Eustatius en Saba).
Een werkgever kan een subsidieaanvraag namens hem- of haarzelf indienen, maar ook namens hemzelf en één of meer andere werkgevers. De aanvragende werkgever treedt in dat laatste geval op als penvoerder. Ook een O&O fonds of een opleider kan optreden als penvoerder voor één of meer werkgevers.
Voor meer informatie klik hier.